Is jouw website al toegankelijk?
Vanaf 23 september 2020 moeten alle nieuwe én bestaande overheidswebsites toegankelijk zijn. Reden om even wat dieper te duiken in het hoe en wat van toegankelijke websites.

Alle informatie voor iedereen
Toegankelijkheid en websites is een hot topic. Wij krijgen er steeds meer vragen over, en terecht. Hoog tijd voor een blog. Want hoe zit het nou met toegankelijkheid?
De basis is eenvoudig. Net zoals een gebouw toegankelijk moet zijn voor doven, blinden en mensen die - al dan niet tijdelijk - slecht ter been zijn, zou in een ideale wereld ook alle informatie op een website voor iedereen te bereiken moeten zijn. Simpel gezegd: iedereen moet eenvoudig dezelfde informatie kunnen vinden, ongeacht de manier waarop.
Dit noemen we 'toegankelijkheid' van een website. Dit staat los van de cosmetische kant van de website. Immers, sommige bezoekers kunnen misschien de mooie beelden niet goed zien, maar als er belangrijke informatie in staat moeten zij deze info wel kunnen benaderen. Vergelijk het maar met de rolstoelhelling: misschien neemt 'ie een andere route, maar je komt wel bij de ingang uit.
September 2020
De Overheid heeft bepaald dat alle (semi-) overheidssites, of het nu Rijksoverheid websites zijn of kleine campagnewebsites van een gemeente, vanaf 23 september 2020 volledig toegankelijk moeten zijn. Eerder betekende dit: Voldoen aan de Webrichtlijnen. Dat was een lijst richtlijnen om een site zo toegankelijk mogelijk op te zetten. Vanaf 2016 is dit vervangen door digitoegankelijk.nl, met standaarden die op de internationale WCAG 2 richtlijnen gebaseerd zijn. Kijk vooral even op die site, er is veel informatie over toegankelijkheid op te vinden. Het stappenplan van digitoegankelijk is bijvoorbeeld een mooi startpunt.
Maar ik heb geen overheidssite!
Als je een gewone zakelijke website hebt geldt bovenstaande strikte datum niet voor jou. Maar je moet je nog wel houden aan de Wet Gelijke Behandeling. Dit betekent dat bijvoorbeeld scholen, werkgevers en bedrijven hun gebouwen en diensten zoveel mogelijk toegankelijk moeten maken.
En denk eens na over je doelgroep. Ongeveer één op de vijf mensen heeft een vorm van invaliditeit, waardoor ze moeite kunnen hebben met dagelijkse handelingen. Dit varieert van kleine zaken zoals kleurenblindheid of een bril, tot meer ingrijpende problemen. In theorie zou dit kunnen betekenen dat 20% van de bezoekers je site niet goed kan gebruiken. Zonde, want vaak zijn zij met kleine aanpassingen geholpen, zoals bijvoorbeeld een goed contrast op je site. En dat levert veel op. Want waarom zou je wel A/B testen om die paar procent meer kliks op je nieuwsbrief te hebben, terwijl je eenvoudig 20% meer bezoekers kan aanspreken door je site goed toegankelijk te maken?
Is het veel werk om je site toegankelijk te maken?
Inmiddels weet iedereen wel dat je Alt-teksten bij afbeeldingen kan te zetten zodat voorleessoftware ermee overweg kan. Maar toegankelijkheid heeft betrekking op heel wat meer handicaps dan louter visuele. Zorgen voor duidelijke teksten bij links en de site bruikbaar maken voor mensen die alleen een keyboard gebruiken bijvoorbeeld. Dit zijn aanpassingen die ook in bestaande sites ingebouwd kunnen worden. Toegankelijkheid is gebaseerd op een aantal zaken:
De technische opbouw van de website.
Dit heeft letterlijk te maken met de opbouw van de html elementen, het maken van extra - onzichtbare - links voor mensen met screenreaders, het netjes gebruiken van headers en lists waar deze nodig zijn (dus geen bold gebruiken als het een kop moet zijn) etc. Bonus: Hoe beter toegankelijk, hoe beter je SEO!
De manier waarop de site gebruik maakt van beeld / geluid
Zorg bijvoorbeeld dat informatie niet alleen beschikbaar is in een plaatje of een kaart, video of geluidsfragment. Bied info op meerdere manieren aan.
Denk ook aan de randzaken!
Het begint natuurlijk bij een toegankelijke website, maar wat heeft een dove bezoeker aan een formulier waarover je in geval van problemen teruggebeld wordt? Helemaal niks! Die ben je meteen kwijt aan een concurrent die wel rekening met hen houdt. Zorg dus dat iedereen binnen je organisatie zich ervan bewust wordt dat je mensen verschillende manieren van contact opnemen moet aanbieden. Bijvoorbeeld bellen én chatten!
Dus is het veel werk? Niet per se. Vooral de oudere sites zullen flink aandacht nodig hebben, maar het is echt niet zo dat alle sites op de schop moeten. Onlangs een site door ons laten bouwen? Wij hebben zelf altijd de geldende toegankelijkheidsregels toegepast dus bij door ons gebouwde recentere sites zal het grotendeels in orde zijn. Niet zeker? Neem dan contact met ons op, dan kijken we mee.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat toegankelijkheid de norm wordt, en ontoegankelijkheid de uitzondering.
Spiekbrief voor webredacteuren
Toegankelijkheid van je site ligt niet alleen bij de bouwers. Als redactie kan je ook al veel doen. Velen zijn al druk aan het werk, we merken de laatste tijd dat we van steeds meer vragen krijgen. 'Waar moeten we op letten bij een interactief plaatje? Hoe zit het met kaarten en tabellen en toegankelijkheid? Wat kan ik inzetten bij een campagne?'
Daarom hebben wij speciaal voor al die redactieleden alvast een handige spiekbrief gemaakt met de meest voorkomende content waar zij mee te maken krijgen. Bekijk de spiekbrief.
Meer weten?
Al met al een duidelijke lijst punten waarmee je kan kijken of je jouw website toegankelijk(er) kan maken. Wil je aan de hand van bovenstaande punten eens door je website heenlopen met ons, of heb je vragen? Neem contact op en we kijken graag mee.
Meer weten over Digitoegankelijkheid en de wet gelijke behandeling? Bekijk de website digitoegankelijk.nl.
Andere blogs
-
Anne blogt
Hoe maak je een open source cms?