Mauritshuis: een virtuele tour langs wereldberoemde schilderijen

Eind 2019 klopte het Mauritshuis bij ons aan. Ze werkten al langere tijd met een app, hun zogenaamde Multimediatour. In feite ging het om een soort virtuele gids die de bezoekers van het museum in hun eigen taal langs een aantal beroemde kunstwerken leidde.

2021-01/1609768748_case-header-mh

Bezoekers konden de app installeren op hun eigen telefoon, of ze konden een toestel huren waarop de app al was geinstalleerd; bij ieder schilderij voorzag de app hen dan van extra informatie. Bijvoorbeeld feitjes in de vorm van tekst, een filmpje, extra uitleg in de vorm van een audiobestand of een gedetailleerde foto.

Technologie verouderd tegenwoordig in een rap tempo. Het zat in de planning om de app op de langere termijn te gaan vervangen, maar de bestaande app vertoonde al af en toe kuren. Of wij een oplossing konden bedenken om met een beperkt budget de bestaande Multimediatour nog een tijdje in de lucht te houden. En dan wel graag voor het bollenseizoen.

Spoedklus met handicaps

Wij keken net zo verbaasd als jullie nu. Wat heeft een museum in vredesnaam met het bollenseizoen te maken?! Nou, de toeristen die zich komen vergapen aan de bloemenpracht  willen dan graag ook even Het meisje met de Parel zien. Het is voor het Mauritshuis de drukste tijd van het jaar.

Andermans werk verbouwen is altijd lastiger dan aan iets werken wat je zelf hebt gebouwd. Het is net zoiets als koken in iemand anders’ keuken: de kruiden staan hoogstwaarschijnlijk in de buurt van de kookplaat maar je trekt toch een paar keer het verkeerde kastje open.

Er was nog een andere handicap: het huurtoestel, een soort smartphone, draaide op een nogal oude versie van Android.

De overwegingen

Stel, je bent als toerist hier op bezoek, je koopt een kaartje voor het Mauritshuis en je wil graag de tour volgen. Dan moet je naar de app store of naar – oh wat was mijn wachtwoord ook alweer – om de app te downloaden, vervolgens te installeren, en dan moet je misschien nog met je instellingen stoeien.  Dat is een hoop gedoe, zeker voor een app die je maar één keer gebruikt.

Bovendien moet je als ontwikkelaar bij een zogenaamde native app altijd verschillende versies voor verschillende besturingssystemen maken. Vervolgens moet je die bij de appstores aanmelden. En dan nog het onderhoud: je zal regelmatig updates van de app voor verschillende besturingssystemen moeten maken en die weer aanmelden… En dat kost tijd. En geld.

De oplossing

We stelden we voor om een Progressive Web App (PWA) te ontwikkelen. Een PWA is eigenlijk een website, alleen dan met wat extra superkrachten waardoor hij zich kan gedragen als een app.

Dat heeft heel veel voordelen:

  • Onderhoudsvriendelijk: omdat het een site is heeft het een CMS en is het van daaruit bij te houden. Gewoon, door de eigen marketing afdeling.
  • Kostenbesparend: het werkt op alle besturingssystemen, is altijd actueel en je hoeft nooit meer van updates van de app te laten maken en aanmelden bij de stores. En dat scheelt bijzonder veel in de onderhoudskosten.
  • Gebruiksvriendelijk: gebruikers hoeven hem niet te installeren: alles wat je nodig hebt is de URL en een internetverbinding. Data in het buitenland zijn vaak duur, dus biedt je daarbij Wifi aan dan is de toerist helemaal blij.
  • In te zetten voor meerdere doelen: Ook buiten het museum te gebruiken, niet alleen meer op de leenapparaten.

Na wat research en testen dachten we dat er zelfs een goede kans was dat we een PWA op de verouderde leenapparaten konden laten werken.

Het Mauritshuis zei ja.

De techniek achter de PWA

De meeste musea hebben speciale software voor hun collectiemanagement. Bij het Mauritshuis was dat Adlib (nu heet het Axiell). Er werd voorzichtig geopperd dat het toch wel heel fijn zou zijn als de nieuwe tour daar ook informatie uit zou kunnen halen. Per slot van rekening staat daar al ongelooflijk veel informatie over de schilderijen in, inclusief afbeeldingen. Het was absoluut een nice to have, maar als we een kansje zagen...

Laten wij nou op het punt staan om de nieuwste versie van ons CMS Bolt te lanceren. Ok, ‘ons’ CMS mogen we misschien niet zeggen, want we zijn niet de enige die daaraan bijdragen. We zijn wel de initiator en, zoals dat bij een open source product heet, de core contributor. Wil je meer weten over open source? Kijk dan hier even.

Eén van de belangrijkste nieuwe kenmerken van Bolt 4 is dat het voor developers een stuk makkelijker wordt om informatie uit een ander systeem te halen, zoals AdLib. En dat met de extra features voor meertaligheid de 10 talen waarin de tour beschikbaar moest zijn nog net geen fluitje van een cent zouden worden. Voor de meer technische details, kijk op de site van Bolt 4. Bovendien konden we zo de tijdelijke Multimedia Tour alvast een beetje futureproof maken.

Een mooiere kans om een eerste nieuwe showcase te bouwen kan je je niet wensen.

En toen kwam Covid-19

Het liep anders dan gepland. Door Covid-19 ging het hele land in lock-down en het museum ging dicht. Geen Keukenhof. Geen toeristen. Het enige voordeel was dat er iets meer tijd voor zowel de redactie van het Mauritshuis als voor ons om de tour nog een beetje extra mooi te maken tot de heropening.

Een livegang is altijd wel een beetje spannend, maar nu stond er voor onze klant ineens heel wat meer op het spel. Het Mauritshuis was de grote hausse aan bezoekers al misgelopen voor dit jaar, en de nieuwe maatregelen beperkte dat aantal nog veel verder. De directie weigerde open te gaan zonder de nieuwe tour. Maar ja, lockdown. We hadden precies één kans om de tour op locatie te testen: op het moment dat het museum zelf de routes binnen het gebouw ging testen op de nieuwe regelgeving. 

Heropening met beperkende maatregelen

Behalve minder bezoekers tegelijk en allerhande maatregelen om contact te beperken en afstand te bewaren… was daar het probleem van de leentoestellen. Moest je die extra ontsmetten, net als de winkelmandjes bij de supermarkt?  Was dat wel verantwoord?

Ineens bleek de keuze voor de PWA nog meer voordelen met zich mee te brengen. Met de oude app was het personeel namelijk heel veel tijd kwijt om mensen te helpen om de app te installeren. Probeer dat maar eens te doen met 1,5 meter afstand. Met de nieuwe app hoefde dat niet meer. Open de link in de browser en de Wifi doet de rest.

En omdat bijna iedereen tegenwoordig een smartphone heeft was het leentoestel ook niet meer nodig. Probleem opgelost.

Reacties en ervaringen

Natuurlijk waren we nieuwsgierig naar de reacties en ervaringen van zowel de bezoekers als personeel van het museum. Kort samengevat:

  • Bezoekers zijn blij dat ze hun eigen apparaat waarmee zij vertrouwd mee zijn kunnen blijven gebruiken. Zowel tijdens hun bezoek, maar ook achteraf kunnen ze de collectie nog digitaal bezoeken.
  • Het gebruiksgemak van het niet hoeven installeren van een app wordt als een grote pré  ervaren, zowel door bezoekers als het personeel. Het is meteen daardoor ook een stuk makkelijker om de veiligheid van personeel en bezoeker te waarborgen.

De ervaringen zijn zelfs zo positief dat het Mauritshuis heeft besloten om volledig af te stappen van de traditionele leentoestellen.

Daar zijn wij stiekem best wel trots op.

Benieuwd wat wij voor jullie museum kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op: info@twokings.nl

Wat wij gedaan hebben:

Ontwerp
Vormgeving
CMS

Dit project is opgeleverd in juni 2020.
Vragen? Neem contact op:

070 345 76 28

tour.mauritshuis.nl