Europeana - Europees erfgoed in de 21ste eeuw
Europeana, de community achter het digitaliseren van het Europees Cultureel erfgoed, had haar website laten bouwen door een Duitse ontwikkelaar. In de planning stonden meerdere websites over Europeana, de community en haar API. Europeana zocht na de 1ste fase een partner dichter bij huis, met meer Bolt expertise om haar platform van websites uit te kunnen bouwen. Two Kings, de bakermat van Bolt, bleek "om de hoek" te zitten.

De basis van Europeana is een community die grofweg 10 jaar geleden is opgericht op initiatief van een aantal Europese landen en leiders. Zij riepen op tot het creeëren van een virtuele digitale bibliotheek van het Europees Erfgoed. Sinds 2008 (de beta versie) werken meer dan 1000 Europese instituten zoals bijvoorbeeld Het Rijksmuseum, het Louvre, the British Library en talloze regionale europese archieven mee aan het uitbreiden van de online collectie. Te meer omdat gestreefd wordt naar rechtenvrije content. Een mooie klant om voor te mogen werken en één die dus Bolt heeft omarmd als CMS. Europeana was namelijk op zoek naar een nieuw Open Source CMS, van een Europese partij, met een vernieuwend karakter. Na een selectieproces kwamen ze op Bolt uit.
Na de eerste fase zocht Europeana dus een ontwikkelpartner dichter in de buurt. Na wat zoeken en bleek tot hun verrassing het hoofdkwartier van Bolt -Two Kings- in Den Haag te zitten, net als het Europeana hoofdkwartier zelf. Wat verkennende gesprekken verder gingen we met elkaar aan de slag.
Inmiddels zijn er drie websites van Europeana gebouwd, en worden ze gemanaged met Bolt:
- Europeana Pro - Een community network website voor professionals in de culturele sector in Europa waar ze kunnen overleggen en ideeen kunnen uitwisselen
- Europeana Labs - Een platform waar de Europeana APIs gedocumenteerd staan en waar meer technische informatie te vinden is. Inclusief een overzicht van derde partij apps gestoeld op de Europeana APIs. (augustus 2015 live)
- Europeana Research - De academische research tak van Europeana
Het ontwerp van de websites is gestoeld op het zogenaamde Atomic Design concept. Niet meer ontwerpen voor pagina's, maar juist voor componenten, op uiteenlopende manieren samen te voegen. Met Patternlab is de website zo in kaart gebracht en opgezet. Ook bevat de site een custom Bolt extension, de "structure tree", waarmee eenvoudig een hierarchisch menu bijgehouden kan worden; per item instelbaar.
Wat wij gedaan hebben:
De Bolt implementaties verder ontwikkeld, verbeteringen doorgevoerd in de communicatie tussen de websites onderling, een doorontwikkeltraject opgezet en bijgehouden
Dit project is opgeleverd in augustus 2015.
Vragen? Neem contact op:
070 345 76 28
pro.europeana.eu